De profielen

Op Het Goese Lyceum bieden we de volgende profielen aan:

Bouwen, Wonen & Interieur
Bij BWI ga je aan het werk met hout. Je leert hoe je meubels moet ontwerpen, meubels in elkaar zetten en te decoreren. Je werkt vooral aan verschillende projecten, waarbij theorie en praktijk aan elkaar is verbonden. 

Groen
Het groene profiel gaat vooral over het werken met levend materiaal: planten en dieren. Je leert de dieren verzorgen, hoe je een tuin moet aanleggen en plantjes laat groeien. Bloemschikken en het verwerken van je eigen producten uit de schooltuin horen ook bij het programma van groen.  

Dienstverlening & Producten
Als je een idee hebt en dit wil presenteren, kan je het beste aan de slag bij D&P. Je gaat filmen, tekenen met een tekenprogramma op de computer, ontwerpt folders en flyers en je gaat ook technische producten maken. D&P is vooral erg veelzijdig en bedoeld voor leerlingen die creatief zijn. 

Horeca, Bakkerij & Recreatie
HBR is voor leerlingen die aan de slag willen in een restaurant als kok of in de bediening. Je leert hier gasten ontvangen, maaltijden bereiden, bakken en vooral hoe je mensen goed kan entertainen. Bij het onderdeel recreatie leer je hoe je activiteiten kan organiseren. Bij HBR ga je ook daadwerkelijk aan de slag en organiseer je activiteiten voor mensen buiten de school, je kookt en bedient de gasten. Dit oefen je in ons eigen schoolrestaurant LAB14. 

Produceren, Installeren & Energie
Bij PIE leer je lassen, bewerken van metalen en elektriciteit. Je gaat aan de slag met tekeningen, leert deze lezen, leert zelf te tekenen en je kan ook vanuit een tekening iets maken. Constructies in elkaar zetten, ontdekken wat er mis is en hoe je het moet maken hoort vooral bij PIE. Voor leerlingen die graag technisch bezig zijn, is dit een hele uitdaging. Je gebruikt tijdens de lessen moderne machines en werkt vooral aan je eigen opdrachten tijdens de les. 

Mobiliteit & Transport
M&T gaat vooral over alles wat op wielen staat: auto’s, motoren, fietsen, vrachtauto’s en landbouwwerktuigen. Je leert hoe je deze moet onderhouden en repareren. Verder leer je hoe je een vrachtwagen moet laden en lossen en hoe je een route goed kan plannen om van A naar B te gaan. 

Zorg & Welzijn
Z&W gaat over werken met mensen. Jonge mensen, oude mensen en leeftijdsgenoten.  Je leert bijvoorbeeld hoe je mensen kan helpen, het uiterlijk verzorgen en hoe je activiteiten voor verschillende doelgroepen kan organiseren. Bij Z&W wordt veel samen gewerkt met de omgeving, zoals bijvoorbeeld het Gasthuis en de basisschool. De activiteiten worden niet alleen op papier bedacht, maar ook echt uitgevoerd. 
 

Reguliere opleidingen

VMBO

Basis, kader en gemengd

Het vmbo is voor leerlingen die graag met hun handen werken. Je wordt uitgedaagd om het beste uit jezelf te halen en je kiest een profiel.

Stromingen

BWI

Bouwen, Wonen & Interieur

Vind jij het interessant om te werken met hout, steen of verf? Kies dan voor het profiel Bouwen, Wonen & Interieur.
Zorg

Zorg & Welzijn

Wil je mensen iets leren, helpen, activiteiten organiseren of sportief bezig zijn? Dan is het profiel Zorg & Welzijn iets voor jou!
Dienstverlening

Dienstverlening & Producten

Weet je nog niet goed wat je wilt of leuk vindt? Dienstverlening & Productie is een brede opleiding met onderdelen van de andere profielen.
bergweg horeca bakkerij recreatie

Horeca, Bakkerij & Recreatie

Mensen laten genieten van heerlijke gerechten, lekkernijen of een leuke vakantie? Bij Horeca, Bakkerij & Recreatie leer je het allemaal!
Groen

Groen

Wil jij alles weten over groen? Het profiel Groen is de richting voor jou als je wilt leren over dieren, planten en gewassen.
produceren

Produceren, Installeren & Energie

Heb je interesse in techniek en wil je hier meer over leren? Ga dan aan de slag met lessen in de metaal-, installatie- en elektrotechniek.
Mobiliteit

Mobiliteit & Transport

Leer alles over auto's, vrachtwagens en transport bij het profiel Mobiliteit & Transport.

Theorie en praktijk

Op de locatie Bergweg worden de beroepsgerichte leerwegen van het vmbo aangeboden. Voor zowel basis, kader als gemengde leerweg worden er naast de theorievakken een praktijkvakken gegeven.  

Per leerweg is het verschillend hoeveel praktijk er wordt aangeboden. Een leerling die de basisberoepsgerichte leerweg volgt heeft meer praktijk dan een leerling van de gemengde leerweg. 

Een leerling van de gemengde leerweg heeft naast een gekozen profiel dezelfde theorievakken als een leerling van de mavo. De gemengde leerweg wordt ook wel de praktische mavo genoemd. 

BWI gemengde leerweg

BWI

HBR, gemengde leerweg

Leerling gemengde leerweg aan het werk bij Horeca, Bakkerij en Recreatie

Kom je gezellig een
keertje sfeer proeven?

Agenda voorlichtingsdagen 2022

Tussen 14.00 – 16.00 uur kunnen leerlingen die het nieuwe schooljaar willen starten in klas 3 kennismaken met het onderwijs en de profielen op de Bergweg. Om 16.00 uur zijn ook de ouders/ verzorgers welkom. Aanmelden kan via het algemene mailadres.
Kennismaking nieuwe brugklas en ouders. Leerlingen wo. 22 juni: 14.30 tot16.00 uur en ouders wo. 22 juni: vanaf 19.00 uur
Meer informatie